Πύργος   21-03-2022

                                                                                                              Α.Π.:  229/2022

                                                                                           ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

                                                                ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                  «ΠΑΥΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ»

Ως Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας εκφράζουμε την λύπη μας για το ότι οι προβλέψεις μας, σε προηγούμενη παρέμβασή μας, σχετικά με  τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλούσε η αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης  και έκδοσης  παραπεμπτικών για τους ανασφάλιστους από τους ιδιώτες ιατρούς δυστυχώς έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, λίγες μόνο ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου. Επαναλαμβάνουμε ότι το μέτρο είναι απαράδεκτο για τους εξής λόγους:

Α) Συνιστά ανισότιμη αντιμετώπιση εις βάρος των ανασφάλιστων  συμπολιτών μας οι οποίοι αδυνατούν πλέον να επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, παρά το ότι πολλοί, ίσως οι περισσότεροι εξ αυτών, παραμένουν ανασφάλιστοι παρά την θέλησή τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο αν ληφθεί υπόψη ότι και πολλοί ασφαλισμένοι εμφανίζονται λανθασμένα στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης ως ανασφάλιστοι λόγω ανεπάρκειας των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Β) Συνιστά ανισότιμη αντιμετώπιση εις βάρος των ιδιωτών ιατρών, καθώς στερώντας τους το δικαίωμα να παρέχουν περίθαλψη σε ορισμένη κατηγορία πληθυσμού  η Πολιτεία δείχνει ότι για μια ακόμη φορά τους θεωρεί ιατρούς δεύτερης κατηγορίας.

Γ) Επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα  υγείας με επιπλέον φόρτο εργασίας, δηλαδή την περίθαλψη όσων ανασφάλιστων θα επέλεγαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας αν δεν υπήρχε η αφαίρεση του δικαιώματος από τους  ιδιώτες ιατρούς να συνταγογραφούν και γι΄ αυτούς. Μάλιστα αυτή η επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η πανδημία  έχει παύσει να υποχωρεί και πιθανώς δείχνει σημάδια αναζωπύρωσης. 

Δ)  Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής: Ακόμη και στην περίπτωση που ένας
ανασφάλιστος  έχει την οικονομική δυνατότητα και επιθυμεί να καταβάλει το
σύνολο του κόστους για την αγωγή του,  εάν αυτή περιλαμβάνει φάρμακα για τα οποία είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής όπως π.χ. αντιβιοτικά ή ηρεμιστικά, και πάλι δεν αρκεί η χειρόγραφη συνταγή του ιδιώτη ιατρού αλλά θα πρέπει να επισκεφθεί υποχρεωτικά δημόσια δομή υγείας. Αυτό συνιστά όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη επιλογή ιατρού αλλά και ευρύτερα καταπάτηση  της οικονομικής ελευθερίας, το οποίο είναι και το τελευταίο που θα περίμενε κανείς από μια υποτιθέμενα φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Ως εκ των ανωτέρω, καλούμε άμεσα  το Υπουργείο Υγείας  να ανακαλέσει την απαγόρευση συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους  από τους ιδιώτες ιατρούς, τώρα που η αποτυχία του μέτρου φάνηκε και στην πράξη, η οποία ούτως ή άλλως  βέβαια ήταν εύκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων.

                                                    Για  το  Δ.Σ. 

       Ο  Πρόεδρος                                                            Ο  Γενικός Γραμματέας

Χρήστος  Γιαννικούλης                                               Λεωνίδας  Λεοναρδόπουλος