Ιστορία Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Α. ΙΔΡΥΣΗ- ΕΔΡΑ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1923 με  τοΝομοθετικό Διάταγμα  της 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ/29ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1923 (ΦΕΚ A΄ 309,29/10/1923) «Περί συστάσεως Ιατρικών Συλλόγων» σύμφωνα με το οποίο (Κεφάλαιο Α΄, άρθρο 1): «Οι εν τη Περιφερεία εκάστης επαρχίας του Κράτους δια την Π.Ελλάδα, Πρωτοδικείου δε δια τα νέας χώρας μονίμως εγκατεστημένοι και νομίμως ασκούντες την ιατρικήν, Έλληνες ιατροί, αποτελούσιν Ιατρικόν Σύλλογον»  και Κεφάλαιο Α’, άρθρο 3:  «Εκαστος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί νομικόν πρόσωπον, εδρεύει εν τη Πρωτευούση της Επαρχίας εν τη Π. Ελλάδι και τη Έδρα του Πρωτοδικείου εν ταις Ν.Χώραις, διοικείται δε  υπό Συμβουλίου  εκλεγομένου υπό των μελών αυτού κατά τα κατωτέρω διατάξεις».

Η Ηλεία εκείνη την εποχή αποτελούσε επαρχία του Νομού Αχαιοήλιδος, ο οποίος άνηκε στην Παλαιά Ελλάδα, ως τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας προ του 1912.  Έδρα όλου του Νομού ήταν η Πάτρα ενώ έδρα της επαρχίας Ηλείας ήταν ο Πύργος. Συνεπώς ιδρύθηκε Ιατρικός Σύλλογος  με την ονομασία «Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας», η οποία ήταν και η αρχική ονομασία του Συλλόγου μας, με έδρα τον Πύργο και χώρο δικαιοδοσίας την τότε επαρχία Ηλείας.

Πιθανώς ο Σύλλογός μας να προϋπήρχε του ανωτέρου Β.Δ. χωρίς ωστόσο να αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αλλά απλό σωματείο. Συγκεκριμένα εγγραφές στον Σύλλογό μας υπήρξαν  οπωσδήποτε από το έτος σύστασής του, το 1923, πιθανότατα όμως  και από παλαιότερα, προτού οι Ιατρικοί Σύλλογοι γίνουν Νομικά Πρόσωπα με αναγνωρισμένο από την Πολιτεία θεσμικό ρόλο ο οποίος προσδόθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους μόνο μετά  την δημοσίευση του ανωτέρου Β.Δ., καθώς διασώζεται η  εγγραφή του μέλους  Κορκολή Διονυσίου  με αύξοντα αριθμό 2 από το 1916.  Έως το 1923 υπεύθυνες για την τήρηση μητρώου ιατρών ήταν οι κατά τόπους Νομαρχίες και Δημοτικές αρχές, σύμφωνα με το Νόμο ΔΞΓ΄(υπ΄ αρίθμ. 4063),  «περί εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος εν Ελλάδι» άρθρο 5,§1(ΦΕΚ Α΄  68, 20 Φεβρουαρίου 1912).

Ο Σύλλογός μας συνέχισε να υπάρχει μετά την απόσπαση της επαρχίας Ηλείας από το νομό Αχαιοήλιδος (Ν. 4538/1930)  και την δημιουργία του νομού Ηλείας αλλά και μετά τον Α.Ν.1565/1939 (ΦΕΚ A16, 14 /01/1939) σύμφωνα με  τον οποίο (άρθρο 48, §1 έως 3): 

«1.Οι εν τη περιφερεία εκάστου Υγειονομικού Κέντρου Ιατροί, οι ασκούντες κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου το επάγγελμα αυτό αποτελούν Ιατρικόν Σύλλογον.

2. Ο Ιατρικός  Σύλλογος είναι νομικόν πρόσωπο δημοσίου δικαίου και εδρεύει εν τη έδρα του Υγ. Κέντρου

3. Έκαστος Ι.Σ. έχει την επωνυμίαν του Υγ. Κέντρου, η δε σφραγίς αυτού φέρει κύκλω μεν τον τίτλον αυτού, εν τω μέσω δε τον Βασιλικόν θυρεόν». 

 Επειδή σε κάθε Nομό, με εξαίρεση την Αττική όπου υπήρχε και το Υγειονομικό Κέντρο Πειραιά, υπήρχε ένα Υγειονομικό Κέντρο με έδρα του  την έδρα του Nομού και όρια δικαιοδοσίας του τα όρια του Nομού, συνέχισε να υφίσταται ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας με έδρα του την έδρα του Υγειονομικού Κέντρου Ηλείας, δηλαδή τον Πύργο και όρια δικαιοδοσίας του τα όρια του Nομού Ηλείας, αποτελούσε δε αμέσως μετά από την δημοσίευση του ανωτέρου Α.Ν. τον μόνο νόμιμο Ιατρικό Σύλλογο του Νομού Ηλείας.   Στη συνέχεια, πιθανώς μεταπολεμικά, η ονομασία του Συλλόγου μας τροποποιήθηκε σε «Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας-Ολυμπίας»  ενδεχομένως ώστε δια αυτής να δηλώνεται η επέκταση της τοπικής αρμοδιότητας του Συλλόγου στην Επαρχία Ολυμπίας η οποία είχε ενταχθεί στο νομό Ηλείας ήδη  από το 1937. Την ονομασία του διατήρησε και μετά την  δημοσίευση του Β.Δ. της 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ/7ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1957 «Διατάξεις περί ιατρικών Συλλόγων». Μετά  την δημοσίευση του Νομοθετικού Διατάγματος 3895/1958 (ΦΕΚ A΄ 194, 11/11/1958) «Περί τροποποιήσεως των περί Ιατρικών Συλλόγων και τινών άλλων διατάξεων» σύμφωνα με το οποίο (άρθρο 2)  «……Έκαστος Ιατρικός Σύλλογος λαμβάνει την επωνυμία εκ της πόλεως ένθα εδρεύει το Υγειονομικόν Κέντρον, επί πλειόνων δε Συλλόγων εν τω αυτώ Νομώ, εκ της πόλεως ένθα η έδρα του Συλλόγου….»    και οπωσδήποτε μετά την δημοσίευση του Ν.Δ.4111/1960,άρθρο 1 §1 (ΦΕΚ A΄163, 9/10/1960)και με δεδομένο ότι εντός του Νομού Ηλείας είχε ήδη ιδρυθεί και δεύτερος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, ο Σύλλογός μας μετονομάστηκε σε  «Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας», ονομασία την οποία διατήρησε έως πολύ πρόσφατα όταν, στις 15/7/2021  ανέκτησε την αρχική επωνυμία του «Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας», σε εφαρμογή της νέας νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων (Ν.4512/2018, συγκεκριμένα το άρθρο 291, παρ.2, ΦΕΚ Α΄ 5, 2018) έπειτα και από αντίστοιχη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Ως προς την τοπική αρμοδιότητά του θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι αυτή περιελάμβανε πάντα την Ηλεία, είτε ως επαρχία είτε ως νομό με ή χωρίς την επαρχία Ολυμπίας, αφαιρουμένης της τοπικής αρμοδιότητας του έτερου Ιατρικού Συλλόγου της Ηλείας δηλαδή αυτού της Αμαλιάδας. Συγκεκριμένα ελάχιστους  μήνες μετά την ίδρυση του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας εκδίδεται το Β.Δ. της 10ης Δεκεμβρίου 1923 (ΦΕΚ Α΄ 357, 10/12/1923) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του Ν.Διατάγματος <<Περί συστάσεως Ι. Συλλόγων>>»  σύμφωνα με το  οποίο:   «Εις πόλεις αίτινες έχουσιν πληθυσμόν άνω των 5 χιλιάδων κατοίκων και δεν είνε  πρωτεύουσαι  επαρχιών ή έδραι Πρωτοδικείου, επιτρέπεται η ίδρυσης ιδίων  ιατρικών συλλόγων».

Η πόλη της Αμαλιάδας, η οποία δεν ήταν πρωτεύουσα επαρχίας ποτέ αλλά ούτε και πρωτοδικείου τότε, πληρούσε το ανωτέρω πληθυσμιακό κριτήριο, με βάση την τελευταία προ του Β.Δ. απογραφή (1920), συνεπώς απέκτησε το δικαίωμα ίδρυσης δικού της Ιατρικού Συλλόγου. Ωστόσο όπως καθίσταται σαφές από το ανωτέρω Β.Δ. τέτοιου είδους Ιατρικοί Σύλλογοι ήσαν «ίδιοι των  πόλεων» δηλαδή τα όρια δικαιοδοσίας τους  εκτείνονταν έως τα όρια της αντίστοιχης πόλης ή έστω του Δήμου του οποίου η συγκεκριμένη πόλη αποτελούσε έδρα, σε αντίθεση με τους συσταθέντες Ιατρικούς Συλλόγους με βάση το Ν.Δ. της  27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ/29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1923, όπως ο δικός μας Σύλλογος, οι οποίοι έδρευαν στις πρωτεύουσες των επαρχιών και τα όρια δικαιοδοσίας τους ήσαν τα όρια της αντίστοιχης επαρχίας. Συνεπώς η τοπική αρμοδιότητα του τότε Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας περιελάμβανε μόνο τον τότε Δήμο Αμαλιάδας με την υπόλοιπη Ηλεία να ανήκει στην τοπική αρμοδιότητα του Συλλόγου μας. Αυτό ίσχυε έως την έκδοση του  Αναγκαστικού Νόμου1565,το 1939 σύμφωνα με τον οποίο προβλεπόταν μόνο η ίδρυση Ιατρικών Συλλόγων με έδρα αυτή του Υγειονομικού Κέντρου και με όρια δικαιοδοσίας τα όρια ευθύνης του Υγειονομικού Κέντρου (βλ. ανωτέρω) τα οποία ταυτίζονταν με τα όρια του Νομού, δεδομένου ότι στους Νομούς εκτός Αττικής, υπήρχε μόνο ένα Υγειονομικό Κέντρο ανά Νομό. Για τους υπόλοιπους Ιατρικούς Συλλόγους προβλέπονταν τα εξής (άρθρο 48, παρ.6): «Οι μη υπό του παρόντος νόμου προβλεπόμενοι Σύλλογοι διαλύονται, η δε περιουσία, τα μητρώα και αρχεία αυτών περιέρχονται εις τον Ι.Σ. της έδρας του οικείου Υγειονομικού κέντρου».

Συνεπώς από 14/1/1939, ημέρα δημοσίευσης του Α.Ν.,  ο τότε Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας διαλύθηκε.

Ωστόσο ο ίδιος Α.Ν. προέβλεπε την δυνατότητα ίδρυσης επιπλέον Ιατρικών Συλλόγων εντός της δικαιοδοσίας του ιδίου Υγειονομικού Κέντρου, συγκεκριμένα (άρθρο 48, § 7):

«Δια διατάγματος δύνανται να συσταθώσι και έτεροι Ιατρικοί Σύλλογοι, καθοριζομένης δια του αυτού Διατάγματος της έδρας και της προσωνυμίας τούτων, ως και πάσης άλλης λεπτομερείας. Επίσης δια διατάγματος δύναται περιφέρεια τις Συλλόγου να υπαχθή εις έτερον Σύλλογον, εφόσον αι συγκοινωνιακοί συνθήκαι ή έτεροι λόγοι δικαιολογούσι τούτο».

Πράγματι με Β.Δ. της 15ης Απριλίου1940 (ΦΕΚ Α΄135, 25/4/1940) «Περί συστάσεως Ιατρικών Συλλόγων» συνίσταται ένα αριθμός Ιατρικών Συλλόγων εκτός της έδρας των αντιστοίχων υγειονομικών Κέντρων, μεταξύ των οποίων εκ νέου και ο Ι.Σ. Αμαλιάδος ως εξής:

 «….1.Συνιστώνται ίδιοι ιατρικοί Σύλλογοι εις τας επαρχίας Θηβών, Λειβαδείας Τριχωνίδος,  Αιγιαλείας, Αμαλιάδος, Καρυστίας, Άργους, Γυθείου, Φωκίδος, Ξάνθης, Επιδαύρου-Λιμηράς, Ευρυτανίας, Λευκάδος, Λοκρίδος, Μεσσήνη, Τριφυλίας, Πυλίας και Καρδίτσης.

2. Η περιφέρεια του Συλλόγου Φωκίδος συμπίπτει με την περιφέρεια των επαρχιών Παρνασσίδος και Δωρίδος, ως έδρα δε αυτού ορίζεται η πόλις Άμφισσα, η δε έδρα και περιφέρεια εκάστου των λοιπών συνιστωμένων Συλλόγων συμπίπτει με την έδρα και περιφέρεια της αντιστοίχου επαρχίας.

3. Ωσαύτως συνιστάται Ιατρικός Σύλλογος εν Καλλιθέα Αθηνών με έδραν και περιφέρεια την έδραν και περιφέρεια του Δήμου Καλλιθέας. …»’

Τοιουτοτρόπως ο Ι.Σ. Αμαλιάδας επανιδρύθηκε και  το ανωτέρω Β.Δ. αποτελεί τελικά την νομιμοποιητική βάση ύπαρξης του Ι.Σ. Αμαλιάδος έως και σήμερα. Ωστόσο σε αντίθεση με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους που ιδρύθηκαν με το ανωτέρω  Β.Δ., οι οποίοι είχαν σαφώς καθορισμένα διοικητικά όρια αντιστοιχούντα κατά κανόνα στα όρια Επαρχίας ή έστω Δήμου όπως ο Ι.Σ. Καλλιθέας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας δεν είχε καθορισμένη τοπική αρμοδιότητα δεδομένου ότι  Επαρχία Αμαλιάδας  ουδέποτε υπήρξε καθώς η Ηλεία ως νομός είχε πάντα μόνο δύο Επαρχίες, την Επαρχία Ηλείας με έδρα τον Πύργο και την Επαρχία Ολυμπίας με έδρα την Ανδρίτσαινα.

Αυτός ο εξαιρετικά ασαφής τρόπος καθορισμού των ορίων του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας  προκαλεί ακόμη και σήμερα προβλήματα στον ακριβή προσδιορισμό των ορίων ευθύνης των δύο Ιατρικών Συλλόγων της Ηλείας. Η προηγούμενη νομοθεσία απαιτούσε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος  για την ακριβή καθορισμό των ορίων των Ιατρικών Συλλόγων  όμως  η νέα  και νυν ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4512/2018, άρθρο 291, παρ. 4) αναθέτει την ευθύνη αυτή στην Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου καθιστώντας έτσι το έργο αυτό πιο εύκολο εφόσον βέβαια υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων Ιατρικών Συλλόγων. Συνεπώς υπάρχει πλέον βάσιμα η ελπίδα να λυθεί στο ορατό μέλλον  αυτό το ζήτημα του καθορισμού των ορίων μέσα σε πνεύμα καλής θέλησης, συνεννόησης και συναδελφικότητας μεταξύ των δυο Ιατρικών Συλλόγων.

Β. ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογος έως  το 1989 δεν είχε σταθερά γραφεία και τα αρχεία του φυλάσσονταν στο ιατρείο του εκάστοτε Προέδρου. Από το 1989 και έπειτα, ο Σύλλογος εδρεύει μόνιμα σε ιδιόκτητο γωνιακό  ακίνητο ( 1ος όροφος) επί της οδού  Γρηγορίου Ε΄  (αριθμός 1 )και 28ης Οκτωβρίου, κληροδότημα προς τον Σύλλογο από τον Οκτώβριο του 1981 του αειμνήστου  Ιατρού Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, κλινικάρχη και μέλους του Συλλόγου Λεονταρίτη Βασιλείου  και της συζύγου του  Νίνας  Λεονταρίτη. Αξίζει  μάλιστα  να σημειωθεί ότι  τα ιδιόκτητα  γραφεία του Συλλόγου  λειτουργούσαν  την δεκαετία  του 1950 (και μετά πιθανόν)    ως  Γυναικολογική-Μαιευτική Κλινική  του  ανωτέρω ιατρού κληροδότη μας Β. Λεονταρίτη,  η δε  αρχιτεκτονική του κτιρίου ανάγεται  σε  αυτήν ενός  διατηρητέου.

Γ.  ΠΡΩΤΟΙ ΙΑΤΡΟΙ – ΜΕΛΗ

Από το σωζόμενο πολύ παλιό μητρώο μελών του Συλλόγου μας φαίνεται ότι οι πρώτοι ιατροί που φέρονται εγγεγραμμένοι στον Ιατρικό Σύλλογο Ηλείας ήταν:

  • Πολυζωγόπουλος Ανδρέας του Ζώη, Χειρουργός, με αριθμό μητρώου 1.
    Είχε χειρουργική κλινική στην οδό Γερμανού.
  • Κορκολής Διονύσιος του Παναγιώτη, Γενικός Ιατρός – Παθολόγος, με αριθμό μητρώου 2.
    Διετέλεσε Διευθυντής του Υγειονομικού Κέντρου Ηλείας από το 1937 έως το 1946. Επίσης διετέλεσε Δήμαρχος Πύργου και Βουλευτής Ηλείας με το Λαϊκό Κόμμα  ενώ ήταν μέλος του Ιατρικού Συλλόγου από το 1916 έως ότου απεβίωσε στις 4/9/1974. Η προτομή του βρίσκεται δίπλα από άλλες τρεις προτομές Δημάρχων στο Πάρκο ΣΠΚ στο κέντρο του Πύργου.
  • Κούτσης Γεώργιος του Νικολάου, Γενικός Ιατρός, με αριθμό μητρώου 3.
    Άσκησε την ιατρική από το 1923. Από το 1926 μέχρι το 1934 ήταν διευθυντής του Δημόσιου Νοσοκομείου Πύργου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου από την 1/1/1939 έως την 30/3/1946 και από την 1/1/1950 μέχρι και τέλη του 1960. Την 1/6/1965 συνταξιοδοτήθηκε.
  • Πετρόπουλος Παναγιώτης (Τάκης) του Πέτρου, Παθολόγος – Ακτινολόγος, με αριθμό μητρώου 4.
    Διετέλεσε για 8 χρόνια Δήμαρχος Πύργου. Φέρεται να ξεκίνησε με την ειδικότητα της Ακτινολογίας κυρίως, το 1928. Απεβίωσε την 3/2/1965. Σήμερα μια από τις κεντρικότερες οδούς του Πύργου φέρει το όνομά του.
  • Γύφτουλας Ευθύμιος – Μικροβιολόγος με αριθμό μητρώου 5. 
    Ασκούσε την Μικροβιολογία στον Πύργο  πιθανότατα από το 1923.
  • Σταθόπουλος Ιωάννης -Μαιευτήρ/Γυναικολόγος, με αριθμό μητρώου  6. Ασκούσε την Μ/Γυναικολογία στον Πύργο από το 1927.  Διετέλεσε  Πρόεδρος  του Ιατρικού Συλλόγου από το 1936 (ενδέχεται και προγενέστερα)   πιθανότατα  έως το  τέλος του 1938. Απεβίωσε την 23-11-1957.

Δ. ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Ελάχιστα στοιχεία διασώζονται  στα αρχεία του Συλλόγου για τα τεκταινόμενα προ του 1957, δηλαδή πριν   από την προτελευταία σημαντική τροποποίηση  της νομοθεσίας περί Ιατρικών Συλλόγων. Ο λόγος για αυτό είναι άγνωστος, υποθέτουμε ότι  μετά την δημιουργία των νέων αρχείων που όριζε το Βασιλικό Διάταγμα του 1957, ακολούθησε δυστυχώς καταστροφή των παλαιών. Μετά το 1957 διασώζονται ορισμένα στοιχεία τα οποία φυσικά αυξάνονται σε αριθμό όσο πλησιάζουμε προς την σημερινή εποχή. Υπενθυμίζουμε ότι έως το 1989 ο  Σύλλογός δεν είχε μόνιμα γραφεία, συνεπώς  κατά τις  διαδοχικές μετακινήσεις του αρχείου του πιθανώς συνέβη απώλεια αρχειακού υλικού. Παρά  ταύτα με την αξιοποίηση έστω αυτών των αποσπασματικών στοιχείων όπως και εξωγενών πηγών κατέστη εφικτό να ανακτηθούν τα ονόματα των Προέδρων από το 1936 και εντεύθεν με εξαίρεση την τριετία 1946-1949:

  1. 1936-1938: Σταθόπουλος Ιωάννης του Μιχαήλ, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος
  2. 1/1/1939-30/3/1946: Κούτσης Γεώργιος του Νικολάου, Γενικός Ιατρός,
  3. 1/1/1950 μέχρι και τέλη του 1960 : Κούτσης Γεώργιος του Νικολάου, Γενικός Ιατρός.
  4. Ιανουάριος 1961 – Απρίλιος 1965: Αναστάσιος (Τάσος) Νέλλος, Παθολόγος-ειδικός στηθικών νοσημάτων (παθολογική εξειδίκευση της εποχής, πιθανότατα πρόδρομη της σημερινής ειδικότητας της Πνευμονολογίας)
  5. Μάιος 1965 -14/10/1974 : Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Ωτορινολαρυγγολόγος
  6. 15/10/1974-15/2/1975: Νικόλαος Δημητρακόπουλος (Διοικούσα Επιτροπή  βάσει του 21Α /4783/74/ΥΚΥ)
  7. 16/2/1975-1/4/1978: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος (συνταξιοδοτήθηκε)
  8. 1978-1981: Δημήτριος Καραμάνης- Μικροβιολόγος
  9. 1981- Ιούνιος 1983: Δημήτριος Καραμάνης Μικροβιολόγος (απεβίωσε τον Ιούνιο του 1983)
  10. Ιούλιος  1983- Απρίλιος 1987: Δημήτριος Τσαπαρδώνης, Γενικός Χειρουργός
  11. Μάιος 1987-Ιούνιος 1990: Αθανάσιος Καραγκούνης, Καρδιολόγος
  12. Ιούλιος 1990 – Ιούνιος 1999: Νικόλαος Γαλανόπουλος, Παθολόγος
  13. Ιούλιος 1999-Ιούνιος 2002: Νεονέλης Μαυροειδής, Παθολόγος
  14. Ιούλιος 2002- Απρίλιος 2014: Νικόλαος Γαλανόπουλος, Παθολόγος
  15. Απρίλιος 2014-23/11/2014: Ευάγγελος Παπαγεωργίου, Γενικός Χειρουργός
  16. 24/11/2014 – 5/4/2016: Νικόλαος Κατσαρός, Ακτινοδιαγνώστης
  17. 6/4/2016- 26/9/2017: Ευάγγελος Παπαγεωργίου, Γενικός Χειρουργός
  18. 27/9/2017 – 5/11/2020: Νικόλαος Κατσαρός,Ακτινοδιαγνώστης
  19. 6/11/2020-…. : Χρήστος Γιαννικούλης, Γαστρεντερολόγος

Εκ των ανωτέρω ιδιαίτερης μνείας χρήζει η προεδρεία του  Νικολάου Γαλανόπουλου, όχι μόνο διότι είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία προέδρου του Συλλόγου μας, τουλάχιστον από το 1936 και μετά, συγκεκριμένα  περίπου είκοσι δύο (22) έτη (εννέα συν δώδεκα), αλλά και διότι είναι ο μόνος έως τώρα πρόεδρος του Συλλόγου, γενικότερα δε το μόνο μέλος του Συλλόγου, που εκλέχθηκε στο  δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μάλιστα για τρεις συνεχόμενες  θητείες, συγκεκριμένα από το 1993 έως το 2002. Επίσης ο ίδιος είναι ο μόνος από τον Σύλλογό μας που διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, συγκεκριμένα  από το 1993 έως το 2008.Ο εν λόγω ιατρός φέρει  τον  τίτλο του Επίτιμου Προέδρου από το 2014  ο οποίος του απονεμήθηκε τιμητικά το 2014 με απόφαση του Δ.Σ. για την μακροχρόνια προσφορά του στον Σύλλογο.

Αξίζει επίσης να  σημειωθεί ότι  οι εκάστοτε Πρόεδροι  του Συλλόγου μας διατελούσαν συγχρόνως και Πρόεδροι  της Αντιπροσωπείας  Τ.Σ.Α.Υ.  (Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών)  Ηλείας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)   με έδρα τον Πύργο και  λοιπή  διοικούσα  επιτροπή  τους Προέδρους  των λοιπών υγειονομικών συλλόγων του νομού,   του Οδοντιατρικού  και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας.  Η αντιπροσωπεία Τ.Σ.Α.Υ.   Ηλείας  βάσει στοιχείων  που υπάρχουν στο Σύλλογό μας  είχε συσταθεί  από τις  αρχές  της δεκαετίας  του  1950 και την ευθύνη της διεκπεραίωσης των υποθέσεων είχε η εκάστοτε διοικούσα επιτροπή. Από τον Αύγουστο του  1989  έως  τον Ιούνιο του 2011  στεγαζόταν  στα γραφεία  του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας επί της οδού  Γρηγορίου Ε΄ 1 στον Πύργο, όπου το υπαλληλικό προσωπικό  της γραμματείας του  Ιατρικού Συλλόγου εξυπηρετούσε και όλους τους υγειονομικούς  του νομού.

Επιπλέον οι τρεις  ανωτέρω υγειονομικοί σύλλογοι  ως διοικούσα επιτροπή  της αντιπροσωπείας ΤΣΑΥ  Ηλείας ίδρυσαν τον  Μάϊο του 1965  την «Στέγη Υγειονομικών Ηλείας»    η οποία στεγαζόταν σε μισθωμένο κτίριο στην κεντρική πλατεία του Πύργου και  λειτουργούσε ως  γραφεία  των τριών υγειονομικών συλλόγων αλλά και ως χώρος συνάθροισης-συνελεύσεων  αλλά και κέντρο μορφωτικό – πνευματικό και ψυχαγωγικό  για τα μέλη των τριών συλλόγων.

Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Από το Σύλλογό μας  έχουν έως τώρα συμμετάσχει σε όργανα του  Π.Ι.Σ. οι εξής:

Α) Ο Επίτιμος Πρόεδρός του Ιατρός Παθολόγος  Νικόλαος Γαλανόπουλος στο Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. από το 1993 έως το 2002  όπως εκτενώς προαναφέρθηκε.

Β) Ο αείμνηστος Ιατρός Οφθαλμίατρος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας Αλέξιος Κόρδας ο οποίος διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών (Α.Π.Σ.Ι.) του Π.Ι.Σ.  από το Μάρτιο του 2019 έως και τις αρχές Οκτωβρίου 2021 οπότε και έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ζ.  ΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Κατά την διάρκεια της πολυετούς ιστορίας του ο Σύλλογος προσπάθησε πάντα να ανταποκριθεί με συνέπεια στον υψηλό κοινωνικό και θεσμικό ρόλο  τον οποίο ορίζει η νομοθεσία αλλά και τον οποίο επιβάλει η κοινωνική αξία του ιατρικού λειτουργήματος.

 Αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής εκ των  πλέον σημαντικών δράσεων του Συλλόγου μας κατά τον 21ο αιώνα:

Ι) Διοργάνωση 6ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου στον Πύργο, στις 15-17 Οκτωβρίου 2004

ΙΙ) Διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα :  «Περιβάλλον-Διατροφή και Καρκίνος»  στον Πύργο στις 18 Ιουλίου 2015

ΙΙΙ) Διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα : «Πρωτογενής παραγωγή και υγεία-Μέτρα για την πρόληψη της νοσηρότητας στις σημερινές κοινωνίες» στον Πύργο στις 24 Φεβρουαρίου  2017

ΙV) Διοργάνωση επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα : «Μη ιονίζουσα ακτινοβολία, πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία» στον Πύργο στις 11 Ιουνίου 2017

V) Συμβολή στην διοργάνωση του Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Βιοηθικής στον Πύργο από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας στις 4-6 Μαΐου 2018.

VI) Διοργάνωση Προσυνεδριακής Διημερίδας 14ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία,  στις 8-9 Νοεμβρίου 2019.

Παράλληλα ο Σύλλογος δεν δίστασε κατά τα έτη αυτά να πρωτοστατήσει σε διεκδικήσεις που άπτονται της δημόσιας υγείας στην Ηλεία και πανελλαδικά,  όπως σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατά τα τελευταία έτη ή  με το πολύ σοβαρό ζήτημα της στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας με ιατρικό προσωπικό. Η τελευταία μάλιστα δράση του Συλλόγου μας για το τελευταίο θέμα ήταν η διοργάνωση συνδιάσκεψης φορέων στον Πύργο στις 11 Ιουλίου 2021.

Επιπλέον ο Σύλλογός μας με αφορμή την οικονομική κρίση  κατά την δεκαετία του 2010 και  στα πλαίσια  της ευαισθησίας που τον χαρακτηρίζει  για τις ευάλωτες  κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολίτες κάτω από το όριο της φτώχιας)   και τους  ανασφάλιστους πολίτες, πρωτοστάτησε στην  δημιουργία    κοινωνικού ιατρείου  και φαρμακείου μαζί και με λοιπούς φορείς  (Δήμος Πύργου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας κ.α.). Το κοινωνικό ιατρείο  και φαρμακείο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013  και στεγάστηκε  στο ΚΕΦΙΑΠ. Στους χώρους του  κοινωνικού ιατρείου   παρείχαν  εθελοντικά τις  ιατρικές τους υπηρεσίες  μέλη  του Συλλόγου μας  οι οποίοι ανταποκρίθηκαν  σε αντίστοιχο κάλεσμα  του Συλλόγου.

Σκοπός του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας  θα παραμένει πάντα η προάσπιση των θεμιτών συμφερόντων των ιατρών, η εναρμόνισή τους με το γενικό συμφέρον της κοινωνίας και η προαγωγή της δημόσιας υγείας.