Αγαπητοί συνάδελφοι,
το έτος το οποίο φεύγει αφήνει την ιατρική κοινότητα αλλά και όλη την κοινωνία μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο και εν πολλοίς απρόβλεπτο περιβάλλον το οποίο γεννά ανησυχίες, κινδύνους αλλά και ελπίδες για το έτος το οποίο έρχεται. Ως ιατροί, από όποια θέση και αν προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καλούμαστε αφενός μεν να σταθούμε αντάξιοι του καθήκοντός μας έναντι του κοινωνικού συνόλου υπηρετώντας ευσυνείδητα το λειτούργημά μας, αφετέρου δε να αγωνιστούμε ώστε η θεμελιώδης αξία αυτού ακριβώς του λειτουργήματος να αναγνωριστεί σε κάθε επίπεδο από την κοινωνία και την Πολιτεία.


Ειδικά η τελευταία οφείλει να εξασφαλίσει επιτέλους τις συνθήκες άρτιας άσκησης της ιατρικής στους λειτουργούς της τόσο στην δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας με την διαρκώς επιδεινούμενη υποστελέχωση των δημοσίων δομών υγείας, η οφειλή αυτή της Πολιτείας μεγιστοποιείται ενώ δικό μας χρέος είναι να την αναδείξουμε. Χρέος μας ακόμη είναι η προσπάθεια αποτροπής κάθε στοχοποίησης του μικρού ιδιωτικού ιατρείου, το οποίο επίσης συμβάλλει στην υγεία του κοινωνικού συνόλου στηρίζοντας και αυτό την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Ως Ιατρικός Σύλλογος θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να προάγουμε την προσέγγιση των παραπάνω στόχων και κατά το νέο έτος πάντα βέβαια λαμβάνοντας την αναγκαία δύναμη από την δική σας συμμετοχή – των μελών μας – στις διαδικασίες, στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις του Συλλόγου.

Ας ατενίσουμε επομένως το ανατέλλον έτος με ρεαλισμό, διάθεση για προσφορά και αισιοδοξία!

Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειές σας ένα υγιές, δημιουργικό και ευτυχές 2024!

Ο Πρόεδρος
του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας
Χρήστος Γιαννικούλης


Αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνει μια χρονιά η οποία  επιτέλους έφερε την προσδοκώμενη  επιστροφή στην κανονικότητα από υγειονομικής άποψης, με ελάχιστους  περιορισμούς να έχουν  απομείνει, παρότι βεβαίως οι μακροπρόθεσμες και  έμμεσες υγειονομικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες  της πανδημίας  θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν για τα επόμενα χρόνια  με την διαχείρισή τους να συνιστά μείζονα πρόκληση,  όχι  βεβαίως μόνο για την ιατρική κοινότητα αλλά  και για το σύνολο της κοινωνίας.

Παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις ωστόσο  δεν έλειψαν  από την απερχόμενη χρονιά οι ανατροπές,  όχι δυστυχώς προς την θετική κατεύθυνση, με την ειρήνη της χώρας μας αλλά και την παγκόσμια ειρήνη να απειλείται και με μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση να θέτει σε  κίνδυνο το βιοτικό μας επίπεδο ή ακόμη και την στοιχειώδη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Ωστόσο κάθε κατάσταση η οποία απειλεί τους στοιχειώδους  όρους της ύπαρξης αναδεικνύει και την αξία των βασικών  αγαθών, το πρώτιστο των οποίων είναι η υγεία, συνεπώς  αναδεικνύει άμεσα ή έμμεσα  και την αξία του ιατρικού λειτουργήματος. Επομένως η ιατρική κοινότητα  οφείλει  αφενός μεν να σταθεί στο ύψος  των ευθυνών  της απέναντι στην κοινωνία πράττοντας  το καθήκον της, αφετέρου να αξιοποιήσει, τόσο για λόγους  δικαιοσύνης όσο  και για λόγους  αυτοσεβασμού,  τον αδιαμφισβήτητα κρίσιμο ρόλο του ιατρικού λειτουργήματος για να προασπίσει  τα  απολύτως  θεμιτά συμφέροντά  της. Αυτή  την  πρόκληση   θέτει πανελλαδικά μπροστά μας  το  2023 το οποίο ανατέλλει.

Παράλληλα σε τοπικό επίπεδο  καλούμαστε να αγωνιστούμε  ώστε να ανακοπεί  και να αναστραφεί   η υποβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας, ιδίως των δευτεροβάθμιων δομών, η οποία συνεχίστηκε και το 2022 ακολουθώντας μία αρνητική μακρά παράδοση  ετών.

Για να καταστούν εφικτά  τα ανωτέρω χρειαζόμαστε  υγεία και δύναμη την οποία εύχομαι ολόψυχα  σε όλους  ώστε  με αισιοδοξία  αλλά και ρεαλισμό να πορευτούμε την  νέα χρονιά μέσα σε ένα ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον, η μεταβλητότητα του  οποίου όμως αναδεικνύει την αξία της σταθερότητας  των ηθικών αρχών,  τις οποίες ως ιατρική κοινότητα  υπηρετούμε.

Εύχομαι ένα υγιές, αισιόδοξο και  ευτυχισμένο 2023   σε εσάς και τις οικογένειές σας!

Ο  Πρόεδρος

του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Χρήστος  Γιαννικούλης


Αγαπητοί συνάδελφοι, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 18/11/2022 και του οποίου τη σύνθεση σας έχουμε ήδη ανακοινώσει, με τίμησε σε αυτήν την πρώτη συνεδρίασή του επανεκλέγοντάς με στην θέση του Προέδρου, επιβεβαιώνοντας και επικυρώνοντας έτσι την τιμή την οποία επιφύλαξε τόσο στον υπογράφοντα όσο και σε όλο τον Συνδυασμό του οποίου είχα την ευθύνη της κατάρτισης, η πλειοψηφία των συναδέλφων στις αρχαιρεσίες της 16 ης Οκτωβρίου 2022.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του νέου Προεδρείου αλλά, εκτιμώ, και του νέου Διοικητού Συμβουλίου έχουμε την πρόθεση να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό ώστε ο Σύλλογος να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν αρτιότερα στον θεσμικό ρόλο του έναντι της ιατρικής κοινότητας και γενικότερα της κοινωνίας. Η ιατρική κοινότητα συνιστά ένα ενιαίο σώμα, του οποίου βεβαίως οι ποικίλες συνιστώσες (ιατροί ιδιωτικού τομέα, ιατροί Κέντρων Υγείας, ιατροί Νοσηλευτικών Μονάδων) έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαίτερα προβλήματα η κάθε μία, τα οποία όμως επιβάλλεται να τα προσεγγίζουμε από κοινού και σε πνεύμα ενότητας χωρίς διχαστικές αντιλήψεις και παράλληλα χωρίς να λησμονούμε τον κρίσιμο κοινωνικό ρόλο του ιατρικού λειτουργήματος. Πρόθεσή μας είναι ακριβώς αυτό και προς τούτο καλώ και εσάς να μην διστάσετε να μας υποβάλλετε προτάσεις σχετικές με πιθανούς τρόπους αποτελεσματικότερης προάσπισης της δημόσιας υγείας ή και των θεμιτών συμφερόντων της ιατρικής κοινότητας.

Τέλος θεωρώ αυτονόητο ότι η δύναμη του Συλλόγου πηγάζει από την συμμετοχή των μελών του, δηλαδή την δική σας, στις διαδικασίες του. Ως εκ τούτου σας καλώ να συμμετάσχετε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, γενικότερα δε σε κάθε πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Συνολικότερα, ως Διοικητικό Συμβούλιο ευελπιστούμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τον κάθε έναν από εσάς, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας και για τούτο θα προσπαθήσουμε.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Χρήστος Γιαννικούλης

Πρόεδρος Δ.Σ.
Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας


Προς τα Μέλη του Ιατρικού Συλλ΄όγου Ηλείας

Αγαπητοί συνάδελφοι,
μία ακόμη δύσκολη, πρωτίστως από υγειονομικής αλλά και από πάσης απόψεως χρονιά έφθασε στο τέλος της. Πρόκειται για το δεύτερο έτος από την εμφάνιση της πανδημίας η οποία ήλθε για να δοκιμάσει την δημόσια υγεία, τις αντοχές του συστήματος περίθαλψης, την οικονομία, τις διαπροσωπικές σχέσεις μας, ακόμη και την κοινωνική συνοχή. Η έλευση των εμβολίων βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας, απόδειξη άλλωστε αυτού αποτελεί το γεγονός ότι εφέτος απολαμβάνουμε κατά την εορταστική περίοδο ελευθερίες τις οποίες πέρσι τέτοια εποχή στερούμασταν. Παρά ταύτα η ζωή μας απέχει ακόμη πολύ από το να αποκτήσει την παλαιά κανονικότητά της, κάτι που ελπίζουμε να συμβεί με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και με την έλευση των νέων αντιικών φαρμάκων κατά το έτος που έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση η ιατρική κοινότητα, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και αυτή την χρονιά στάθηκε στο ύψος της, βρισκόμενη κοντά στους ασθενείς, τόσο στα θύματα της πανδημίας όσο και στους πάσχοντες από άλλες νόσους. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ως θεσμικοί εκπρόσωποι του συνόλου των ιατρών, δεν διστάσαμε να παρέμβουμε τόσο ασκώντας κριτική σε αποφάσεις της Πολιτείας τις οποίες θεωρούσαμε λανθασμένες όσο και αντιπροτείνοντας λύσεις τις οποίες κρίναμε δόκιμες. Η νέα χρονιά θα εξακολουθεί να θέτει στην ιατρική κοινότητα την πρόκληση να αποδείξει για μία ακόμη φορά στην πράξη την κοινωνική αξία του λειτουργήματός μας, στην οποία πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί επιτυχώς.

Η ζωή βεβαίως και ευτυχώς δεν είναι μόνο η πανδημία: χρόνια προβλήματα της ιατρικής κοινότητας, ιδιαίτερα μάλιστα οξυμένα υπό τις παρούσες συνθήκες, παραμένουν άλυτα και το νέο έτος μας καλεί να διεκδικήσουμε ακόμη πιο σθεναρά την αποκατάσταση χρόνιων αδικιών εις βάρος του ιατρικού σώματος, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως και την υποστήριξη με κατάλληλα μέτρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ας ετοιμαστούμε επομένως να πορευτούμε στη νέα χρονιά με συλλογικότητα, ρεαλισμό αλλά και αισιοδοξία.

Εύχομαι σε εσάς και στην οικογένειά σας ένα υγιές και ευτυχισμένο 2022!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Χρήστος Γιαννικούλης
Πρόεδρος
Ιατρικού Συλλ΄όγου Ηλείας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι  η χρονιά που φεύγει,  τόσο διαφορετική απ΄ όλες όσες η δική μας γενιά  έχει ζήσει, αποτέλεσε μια δοκιμασία για όλη την κοινωνία, ιδιαίτερα  δε για τον ιατρικό κόσμο ο οποίος κλήθηκε, και πράγματι το έπραξε,  να συμβάλει με επιτυχία στην  διαχείριση από την Πολιτεία  της υγειονομικής κρίσης που ανέκυψε.

Αναμφίβολα οι ιατροί, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, γεγονός το οποίο πιστεύω ότι εκτιμήθηκε από τους συμπολίτες μας. Ελπίζω τουλάχιστον μετά από την παρέλευση της κρίσης, η οποία αν μη τι άλλο ανέδειξε την αξία της ιατρικής και των λειτουργών της,  να  αξιοποιηθούν τα διδάγματα που αυτή άφησε ώστε  η Πολιτεία να πάψει να αντιμετωπίζει τους μεν ιατρούς του δημοσίου τομέα ως απλούς δημοσίους υπαλλήλους, τους δε ιατρούς του ιδιωτικού τομέα ως απλούς εμπόρους υπηρεσιών και να αναγνωρίσει επιτέλους εμπράκτως την προσφορά  τους,  όπως  αρμόζει  στους  λειτουργούς της υγείας.

Η νέα χρονιά φέρνει την προοπτική της νίκης κατά της πανδημίας με την βοήθεια της επιστήμης, κυρίως με τα νέα εμβόλια, ίσως και με νέα φάρμακα. Ο ιατρικός κόσμος και πάλι καλείται να προηγηθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εμβολιαζόμενος πρώτος, κάτι το οποίο δικαιούται  καθώς εκ των πραγμάτων διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης, δίνοντας ωστόσο  παράλληλα  το καλό και  αναγκαίο παράδειγμα προς το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο για να  το ακολουθήσει. Με τον τρόπο  αυτό ελπίζω σε ένα έτος από σήμερα οι συνθήκες που τώρα βιώνουμε να αποτελούν μια δυσάρεστη ανάμνηση και η ζωή μας να έχει επιστρέψει στην κανονικότητά της. Εύχομαι σε όλους  υγιές, αισιόδοξο και ευτυχισμένο το 2021!

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας
Χρήστος Γιαννικούλης


Αγαπητοί συνάδελφοι

πριν από λίγες ημέρες, στις 6/11/2020, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, έπειτα από την παραίτηση του Προέδρου του, με τίμησε με την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου -Ολυμπίας. Νέος Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος και νέος Γενικός Γραμματέας ο κ. Λεωνίδας Λεοναρδόπουλος, ενώ Ταμίας παραμένει η κα Μαρία Αγαλιανού.

To νέο προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας θα προσπαθήσει να ακολουθήσει την, όπως πιστεύουμε, θετική πορεία την οποία ξεκίνησε το προηγούμενο υπό την προεδρία του κ. Νίκου Κατσαρού, με σκοπό την προάσπιση των θεμιτών συμφερόντων των ιατρών, την ενημέρωσή τους όπως και των πολιτών για ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συλλόγου, αλλά και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Είναι γεγονός ότι οι
παρούσες συνθήκες της πανδημίας θέτουν ιδιαίτερες προκλήσεις στους Ιατρικούς Συλλόγους, ιδίως ως προς τον θεσμικό τους ρόλο. Σκοπός μας είναι, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το οποίο μας επιτρέπει η νομοθεσία, να συμβάλουμε στην διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, εφόσον βεβαίως η Πολιτεία δείξει ότι επιθυμεί την ουσιαστική συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ως προς αυτό προσδοκούμε και την δική σας στήριξή. Επιπλέον θα βρισκόμαστε πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί σας, τόσο για ζητήματα που άπτονται των εκτάκτων συνθηκών πανδημίας όσο και για γενικότερα θέματα που πάντα απασχολούσαν και απασχολούν τους ιατρούς.

Εξυπακούεται επίσης ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις σας με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του Συλλόγου και την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων των ιατρών. Συνολικότερα ευελπιστούμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τον κάθε ένα από εσάς, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας και για τούτο θα προσπαθήσουμε.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας

Χρήστος Γιαννικούλης